"Zelfs op vakantie ga ik nog even naar de markt.”
Henk van Wijk & Kamp; Appie Aslani (Groente & Fruit)
Zoals een gezonde dag begint met een goed ontbijt, start mijn speurtocht in het Food Centre bij de meesters van de versheid: de afdeling groente & fruit. Er bevinden zich hier tientallen groothandels die hun waar verkopen aan kleine en middelgrote Amsterdamse ondernemers. Ik denk terug aan het kleine supermarktje waar ik in het weekend vaak fruit koop. Vooral in de zomermaanden hebben ze vaak heerlijke frambozen, bessen en bramen voor stuntprijzen. Maar waar komt mijn prachtige blauwe braam vandaan? Is hij hier ook geweest?
Vanuit een van de loodsen hoor ik luid gelach. Ik kijk om de hoek en word op een haar na geschept door een voorbijrazende vorkheftruck. Dit is het territorium van Henk en Appie. Ze werken al meer dan 30 jaar in het Food Centre: precies de ervaring die ik zoek. Henk neemt dadelijk het woord: “Eenmaal erin, ben je verkocht. Als broekies kwamen we hier aan en als rotte peren zullen we het pand verlaten.”, lacht hij terwijl hij Appie op z’n schouder klopt. Appie vult aan: “Denk maar niet dat ik op m’n 65ste stop. Zelfs op vakantie rol ik om vijf uur uit de kroeg en ga ik toch nog even naar de markt; dat gaat er nooit meer uit.”
In de loop der jaren is er heel wat veranderd: in tegendeel tot andere sectoren zorgde de crisis juist voor een betere verkoop. “Mensen kiezen vaker voor kleine ondernemers en gaan minder vaak uit eten. Dat is gunstig voor ons.” De distributeur van de heren koopt groente en fruit in vanuit de hele wereld: druiven uit Griekenland, bananen uit Brazilië, kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Bij de vraag of ze letten op duurzaamheid of biologische landbouw, kijken ze me meewarig aan. “Liefie, als de mensen dat zouden willen, zouden we dat wel kopen. Maar de klant heb geen idee, als het lekker is en niet te duur, koopt ‘ie het. En kinderen? Die denken tegenwoordig dat aardappels aan bomen groeien.” Mmh, hoe zit dat eigenlijk met een braam? 

Van melkmeisje tot yoghurtdochter…

Wie is die man die op zondag het vlees levert?