Food Center: “Op de markt is je gulden een daalder waard”
Na alle omzwervingen langs kraakverse kiwi’s en uitgedroogd pekelvlees moet er natuurlijk ook nog betaald worden. Geen karretje of kassa te vinden hier op dit eindeloze terrein maar gelukkig vind ik achter een groot gebouw toch wat ik zoek: een caissière van ‘de Kweker’: groothandel voor ‘professionals in food’.
Op een ijzeren trapje aan de achterkant van het filiaal zit Kitty Rozenkrans, 28 jaar en net getrouwd (ietwat onwennig spreekt ze haar nieuwe achternaam uit). Ze werkt al twee jaar achter de kassa bij de Kweker. Samen met een collega zit ze in de laatste zomerzon te genieten van de lunch: twee witte pistoletjes met een kipcorn,een portie leverworst en een flesje cola erbij. Ik vraag of ze bewuster met voedsel omgaat sinds ze bij het Food Center werkt. “Ik eet eigenlijk gewoon wat ik lekker vind. Zolang ik me goed voel, zal het toch wel in orde zijn?”
“En het werk?”, vraag ik. “Het werk is best aardig hier. De klanten zijn gevarieerd, van advocatenkantoren tot grote warenhuizen; we hebben natuurlijk ook een breed aanbod.” In tegenstelling tot mijn eerdere gesprekken ziet Kitty wel een toenemende vraag (en daarmee ook aanbod) van biologische producten. “Ondanks de crisis zijn er toch steeds meer bedrijven waarbij vanuit het bestuur of de werknemers een kritische blik rijst over de afkomst van hun producten.” We zitten nog een tijdje in de zon maar bij thuiskomst ben ik toch nog benieuwd naar ‘de Kweker’. Is dit bedrijf werkelijk zo groen als het klinkt?
De Kweker is zuiver gericht op grootafnemers als kantines en restaurants. Op hun site staat: “Wij hanteren een helder toelatingsbeleid dat puur gericht is op professionele ondernemers in zowel horeca, out-of-home als food retail. Hierdoor komen onze klanten hun eigen klanten niet tegen bij De Kweker, en dat is wel zo prettig.” Dat vind ik toch een beetje raar. Mogen particulieren niet zien wat een eerlijke prijs is voor hun product of waar hun product werkelijk vandaan komt? De rest van de site bestaat uit prachtige brochures met mooie producten en stuntaanbiedingen. Ik blijf toch nieuwsgierig naar het verhaal achter deze mooie naam. Zondag 26 september zoek ik het verder uit. Gaat u mee?NRC-Next 04/10: Het tijdperk van de cocktails is voorbij

Een debuut in de wereld van de stethoscoop - Zorg in NRC-Next (21-09-10)