Voedselmonoloog 1.1. Van Big tot Bifi

Mijn naam is B687993 maar gemakshalve mag je me ook gewoon B noemen. Vier maanden geleden werd ik geboren. Dat was samen met B687994, B687995, B687996 en B687997, maar laat ik mijn familie erbuiten laten. Het scheen nogal een hels kabaal te zijn geweest. Vijf krijsende kleuters op zoek naar een tepel, je zou voor minder. Persoonlijk vind ik dan ook dat me niets te verwijten valt. Het is voor een jongeman, bruisend van de testosteron, bijzonder moeilijk om opgevoed te worden door een alleenstaande moeder. M’n vader liet nooit wat van zich horen, geen wonder dat ze hem ‘kunstmatig geïnsemineerd’ noemden; hij was allesbehalve een fysieke steun.
Na enige weken werden we overgeplaatst. Het was een traumatische ervaring. Ik kan wel zeggen dat mijn borderline persoonlijkheidsstoornis zich op dat moment manifest heeft geworteld. We stonden er alleen voor. Behalve moedermelk drinken had ik geen idee wat er van me verwacht werd. B687994 en ik hadden een duister vermoeden dat we ergens voor gebruikt werden, maar de rest deed dat immer af als een paranoïde waanstoornis. Mijn natuurlijke nieuwsgierigheid werd binnen een paar weken in dit hok danig afgestompt. Het voedsel was niet te vreten, er werd verwacht dat je af en toe met een kunststof bal heen en weer dolde, maar enig vertier of afleiding was er niet. Ik voelde me lui, vadsig en veruit ondergewaardeerd. Ik werd depressief.
De dag dat we weg mochten kwam dan ook als een bevrijding. Ik woog inmiddels 115 kilo, niet meer in staat tot enige vorm van protest of zelfreflectie. Ik had mij geschikt in mijn lot. In een bedompte vrachtwagen werden we op weg gezet naar de laatste halte van mijn bewuste leven. Men zegt dat je niets mist als je niet weet wat je mist. Een vrij leven, de frisse buitenlucht, wroeten in de modder en zoeken naar iets nieuws. Ik had inderdaad geen idee.
Ik ben er nu niet meer. Ach, ik ben er wel maar u ziet mij niet. Als een rups ben ik getransformeerd. En voor de mensheid ben ik nu een vlinder. Ik ben namelijk nu een Bifiworstje. Een ‘Bifi extra long’ om precies te zijn. Je kan mij kopen voor 1 euro bij het plaatselijke tankstation. En zeg nou zelf, u heeft toch ook liever een Bifi dan een Big?
Door het oog van de naald

Voedselmonoloog 1.0 Een appèl voor de appel!